Jela Vrbovečkog kraja

JELA VRBOVEČKOG KRAJA – KAJ SU JELI NAŠI STARI


"Poštovana Čitateljice i Čitatelju!

Ova knjiga koju Vam predstavljam, sigurno nije prva niti jedina koju imate u svojoj kućnoj knjižnici, iz koje ste počeli učiti ili još uvijek učite pripremati hranu za sebe i svoju obitelj.

Njezin autor gosp. Zlatan Nadvornik, zamislio ju je ipak malo posebnije od drugih, sličnih. Zašto? Ona je i turistički vodič, i dio povijesti hrvatskog kulinarstva ograničenog na jedan dio Hrvatske, jamačno bogatiji od drugih, i vodič kroz naše običaje, navike, uspješne pokušaje da se pokažemo i dokažemo jer imamo što ponuditi i pokazati. Sigurno u tome najveće zasluge imaju ljudi i podneblje ovoga kraja. Ovdje su se oduvijek bavili poljoprivredom i stočarstvom. U Vrbovcu je danas suvremena Mesna industrija PIK-a Vrbovec. U Lovrečina Gradu djelovala je Domaćinska škola (1925-1940), otvorena tri godine prije od Domaćinske škole u Zagrebu.

U ovoj ćete knjizi zato naći mnoga starinska jela pripremana na način naših prabaka, baka i majki, školovanih baš na način kako je to učila spomenuta škola, a danas ih dobro pamti i priprema časna sestra Laurencija, polaznica zadnje generacije učenica iz 1940., domaćica preuzvišenog Đure Kokšee, biskupa u Zagrebu. Toliko o tome zašto ova knjiga. A sada: što će Vam ona sve pružiti?.

Etnotekstove o danas zaboravljenom inepostojećem središtu svake pa i najskromnije kuće – o g nj i š t u , o posuđu, krušnoj peći, spremanju i priređivanju mesa, smoka i sočiva, o pripremanju hrane (jela), o tome kada se koje jelo jede, i kada se i gdje jelo.

Dio starih zapisa preveden je na hrvatski standardni (književni) jezik jer bi stara kajkavština suvremenom čitatelju bila uglavnom nerazumljiva. No, mnogi izvorni, stari nazivi, ostavljeni su jer su i oni dijelom odgovor na „Kaj su jeli naši stari“.

U najobinijem dijelu knjige redaju se stara i dobra prokušana, uglavnom jednostavna domaća jela: juhe, variva, popečci, sarme, perad, odresci, puževi, divljač, domaće kobasice, kolači, posebno domaća pera, torte, pite… 

Eto, naveo sam Vam nekoliko najvažnijih razloga da pročitate knjigu „Kaj su jeli naši stari“. Ona je ujedno i poziv da dođete na turističko-kulinarsku manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“ koja se zadnjih godina održava u Vrbovcu početkom rujna. Uživat ćete u prelijepom krajoliku, dobrim jelima, prekrasnoj glazbi i plesovima ovoga kraja, ljupkim mažoretkinjama, vrbovečkoj Limenoj glazbi i gostoljubivim ljudima.

Pripremite li bilo koje jelo prema receptima iz ove kuharice, bit ćete iznenađeni blagodatima okusa koje će Vam ono pružiti i zaboraviti ćete onu izreku da „nema tice do prasice“ i uvjerit ćete se da „ljubav prolazi kroz želudac“!

Zahvaljujem svima koji su pripomogli da se ova knjiga tiska kako ne bismo zaboravili dio naše slavne prošlosti koji ona svojim sadržajem predstavlja.

Želim Vam dobar tek i mnogo, mnogo ljubavi!

U Vrbovcu, srpanj, 1997.                                                       

Jure Žgela"

Zlatan Nadvornik

Knjiga