Zagrebački stol

ZAGREBAČKI STOL 


Zagrebački stol ne može se promatrati odvojeno od nekadašnjih "dalekih" sela, niskih kućica slamnatih krovova okruženih pašnjacima, livadama i oranicama koji su oko njega. Od podnožja Zagrebačke gore do Save, od istoka - današnjih Sesveta, na zapadu - Susedgrad, danas je grad, a nekada su to bila sela koja su donosila svoje proizvode na "plac" zagrebačkim građanima. Način života i prehrana tih sela odražavala su se i na Zagreb. Mnoge od tih "selskih" žena radile su u gradu kao kuharice u zagrebačkim kućanstvima ili kao služavke, te donosile svoje navike u prehrani kao i usvajale gradske "novine".
Grad je uvijek u nekom antagonizmu prema selu, a seljak je rijetko osjetio da mu iz varoši dolazi dobro. Seljačke poslovice kazuju nam o tim iskustvima:

ždere ko komisija

očito zasnovana na nezgodnom iskustvu. Kad građani dolaze na selo, onda jede i onaj koji se inače žali na slab tek, svježi seoski zrak, osjećaj gostinstva i drugih lagodnosti čine svoje. Najupečatljivije je kad seljak kaže:

grad često naliči na pauka, koji sebi zgrče seljakovo dobro, ili u ratara crne ruke, a biela pogača.

 

Objavom ove knjige, autor Zlatan Nadvornik želi svim zainteresiranima omogućiti pogled na Zagreb kroz druge oči, iz drugog kuta, o kojem se vrlo malo govori, piše, ali i poznaje.

Zlatan Nadvornik

knjiga zgstol

Knjiga

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok